Zuiders spiesje met prosciutto en pistachepesto
Klaar in 20 minuten, snel en gemakkelijk, Italiaanse antipasti, Spaanse tapas, bij de apero
Ingrediënten voor 8 spiesjes
- Basilicumblaadjes van 2 potjes basilicum (ongeveer 30 g)
- 1 potje (100 g) Allnuts groene pistaches of Allnuts gepelde pistaches
- 50 g pecorino kaas of Parmezaanse kaas of oude kaas
- Allnuts zwarte peper en Allnuts zeezout
- 1 teentje look, gehakt
- 1 dl extra vierge olijfolie + 3 el extra vierge olijfolie
- 2 t. look, gepeld
- 8 dunne schijven prosciutto of andere ham
- 1/2 ciabatta brood of stokbrood
- Olijfolie voor de lookcroûtons
- Extra pistachenoten, basilicum en tomaatjes
Benodigde keukentools: een hakmolen of kleine foodprocessor, houten spiesjes
Zo maak je dit Zuiders hapje
- Maak de pistachepesto. Doe de basilicumblaadjes, pistachenoten, kaas, peper, zout en de look in een hakmolen. Hak middelfijn. Voeg 1 dl olijfolie toe en mix opnieuw tot een dikke pistachepesto.
- Neem voor dit gerechtje 1 eetlepel van deze pistachepesto en meng er ongeveer 3 eetlepels olijfolie onder. Kruid eventueel bij met peper en zout. Tip: Je hebt nu nog pistachepesto over, die kan je gebruiken om onder pasta te mengen, waarbij je de pesto verdunt met wat kookwater van de pasta. Deze pistachepesto is ook lekker als dip of spread.
- Maak lookcroûtons. Snij het brood in dobbelsteentjes en smeer in met olijfolie, die je eventueel kruidt met peper en zout. Bak de croûtons gedurende enkele minuten goudbruin in de voorververwarmde oven van 200°C. Wrijf de croûtons in met de gepelde lookteentjes. Laat afkoelen.
- Maak de spiesjes. Neem 8 prikkers. Prik er een lookcroûton op. Prik er de mozzarella en de ham op. Eindig met een lookcroûton. Leg deze Zuiderse spiesjes op een mooie schaal of bordje en werk af met de pistachepesto, die je gemengd hebt met de olie. Garneer met extra pistachenoten, basilicumblaadjes en tomaatjes. Serveer dit gerechtje als onderdeel van een tapasplank of antipasti schotel.