Kruidige Carrotcake met frisse limoenfrosting

Voorbereiding: 20 minuten   Baktijd: 60 à 70 minuten   Afwerking: 15 minuten   Niveau: Gemakkelijk

Deze heerlijke Carrotcake vult niet alleen je keuken met gezellige geuren, je wordt er instant happy van in de ruime zin van het woord! We pasten namelijk een aantal trucjes toe waardoor je perfect van een stukje wortelcake kan genieten zonder dat je je healthy lifestyle vaarwel zegt. We hebben de geraffineerde witte bloem vervangen door ons volkoren speltmeel, we gebruiken véél minder suiker en onze frosting is ook een stuk vriendelijker voor je lijn dan de klassieke versie. De nostalgische smaak blijft behouden, beloofd!

Benodigde keukentools: 1 keukenweegschaal, 1 groentenrasp, 2 mengkommen, 1 handmixer, 1 menglepel, 1 ronde bakvorm (20 cm doorsnede, 8 cm hoog), 1 spatel, 1 satéprikker, 1 snijplank, 1 mes

Dit heb je nodig voor 1 Carrot cake (6 pers.) met limoen frosting

  • 200 g wortelen (gekuist gewicht)
  • 3 eieren
  • 320 g Philadelphia natuur light (= 1 pot XL)
  • 3 kl poedersuiker
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • 150 g Zùsto (of 75 g basterdsuiker + 75 g Zùsto)
  • 1,5 kl limoensap
  • Extra: olie en meel of bloem voor de bakvorm
  • 2 kl speculaaskruiden
  • een snuifje gemalen zeezout

Zo maak je de lekkerste Carrot cake en luchtige frosting

  • Rasp de wortelen met de groentenrasp. Wij raspten 100 g wortelen grof en 100 g wortelen fijn. Zet opzij. Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Maak het Carrot cake beslag: doe de eieren en de zonnebloemolie in een mengkom en klop met de handmixer luchtig terwijl je de Zùsto (of het Zùsto met suiker-mengsel) in kleine delen toevoegt. Voeg het speltmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en een snuifje zeezout toe. Mix heel even opnieuw tot alles gemengd is, maar niet langer dan nodig. Je kan dit laatste ook met een spatel doen in plaats van met de mixer. Voeg nu 50 g notenstukjes, de rozijnen en de geraspte wortelen toe. Meng met een spatel. Vet de bakvorm in met wat olie en bebloem even om de Carrot cake straks gemakkelijker te ontvormen. Giet het beslag in de bakvorm en plaats gedurende 60 à 70 minuten in de voorverwarmde oven van 170°C. De Carrot cake is klaar als je er met een satéprikker in prikt en daar geen deeg aan kleeft. Laat de cake enkele minuten afkoelen in de bakvorm, ontvorm dan en plaats op een bakrooster. Laat afkoelen.
  • Als de cake afgekoeld is, maak je de frosting: doe de Philadelphia kaas of andere verse kaas in een mengkom. Voeg de poedersuiker en het limoensap toe en klop luchtig met de handmixer.
  • Werk de Carrot cake af: Smeer de Carrot cake rondom in met wat frosting. Hak de resterende portie notenstukjes (ca. 140 g) fijn. Wentel de cake rondom in de notenstukjes. Smeer de bovenkant van de cake in met de resterende frosting. Snij wat appelsienreepjes in blokjes en leg op de Carrot cake. En nu, genieten van een onweerstaanbaar stukje!
  • Extra tips en tricks: Je kan de zonnebloemolie ook vervangen door arachideolie (opgelet, gemaakt van pinda's!!!). Je kan het speltmeel vervangen door Allnuts speltbloem bio (geraffineerd) of Allnuts boekweitmeel bio. Zùsto is een Belgische suikervervanger op basis van vezels en smaakt naar onze mening gewoon naar suiker. Je kan de Carrot cake perfect invriezen.