Wereldhamburgerdag: Italiaanse gierstburger met cashew dressing

Klaar in 1 uur, gemakkelijk, veggie burger, healty burger, familiemaaltijd

Vier samen met Allnuts internationale hamburgerdag op 28 mei! Maak deze Italiaanse hamburgers boordevol groentjes en smeuïge mozzarella, geserveerd met een royale portie cashewmayonaise. Proef zelf hoe verrassend én gezond Veggie fastfood kan zijn. Fan van hamburger met frietjes? Die kunnen er natuurlijk ook bij. Heb je burgers over? Vries de gierstburgers in en leg ze zonder ontdooien in de oven van 180°C tot ze goed warm zijn vanbinnen.

Ingrediënten voor 6 burgers

  • 350 ml water
  • 1/4 bouillonblokje
  • 1/2 bosje basilicum
  • 75 g à 150 g mozzarella
  • Ingelegde rode ui
  • Cashew dressing
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 70 g zongedroogde tomaatjes op olie

Benodigde keukentools: 1 kookpot, 1 mengkom, keukenweegschaal, pureerstamper of vork, kaasrasp, snijplank, keukenmesje, bakplaat, bakpapier, mini-blender voor de cashewdressing

Bereiding

  • Kook de gierst gaar. Doe hiervoor het water en het bouillonblokje in een kookpot en breng aan de kook. Voeg de gierst toe, samen met de olijfolie en dek af. Laat zachtjes koken gedurende ongeveer 15 min. Controleer regelmatig of er nog voldoende water op de gierst staat. Voeg desnoods een beetje water toe. Draai het vuur uit zodra de gierst gaar is en laat nog 5 minuten afgedekt rusten. Doe daarna de gierst in een mengkom en laat afkoelen.
  • Bereid een broccolipuree met cashewnoten. Breng hiervoor water aan de kook. Voeg de broccoliroosjes en 100 g cashewnoten toe. Giet alles af als de broccoli goed gaar is. Stamp de broccoli en cashews met een pureerstamper of vork, tot de broccoli fijn is en de noten in grove stukjes zijn. Laat afkoelen.
  • Meng de afgekoelde gekookte gierst onder de afgekoelde broccoli-cashewnoten puree. Rasp de kaas erbij. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukken en voeg ze samen met de aanhangende olie bij de puree. Verscheur de basilicum en voeg toe. Scheur of snij de mozzarella in stukjes en voeg toe. Kruid met peper en zout. Laat minstens een uurtje opstijven in de koelkast. Heb je weinig tijd? Zet het mengsel dan even in de diepvries of voeg wat bloem of amandelmeel toe, zodat het mengsel minder kleeft.
  • Haal het mengsel uit de koelkast en maak 6 burgers. Leg ze op een bakplaat eventueel bekleed met bakpapier. Bak de burgers in de voorverwarmde oven van 200°C gedurende ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat de mozzarella uit de burgers loopt als je 150 g gebruikt hebt, dat ziet er niet zo mooi uit omdat de burgers dan een beetje inzakken maar het is wel super lekker!
  • Snij de broodjes middendoor, leg er wat sla en de burgers op. Werk af met tomaat, ingelegde ui of augurk en cashew dressing.
  • Cashew dressing: Kook 150 g cashewnoten natuur en 2 teentjes look zacht in ongeveer 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Doe in een mini-blender. Mix fijn. Voeg 2 eetlepels edelgistvlokken of 2 eetlepels olijfolie toe, mix nogmaals. Voeg 2 eetlepels water, het sap van 1/2 citroen, zout en peper toe. Mix opnieuw, maar let op, dit kan spatten. Voeg 3 eetlepels Griekse of andere yoghurt toe en meng met een eetlepel.

*Wij proberen de bereidingstijd zo correct mogelijk te benaderen, maar uiteraard is die van vele factoren afhankelijk. Wanneer je een gerecht voor de tweede keer maakt, is het bijvoorbeeld veel sneller klaar omdat je al weet hoe het moet.