Vegetarische vogelnestjes
Vogelnestjes met aardappelpuree en tomatensaus, een overheerlijke klassieker uit de Vlaamse keuken en geliefd bij jong en oud. Deze vegetarische versie op basis van peulvruchten met een Zuiderse twist van rode pesto hoeft daar zeker niet voor onder te doen! Dit gemakkelijk gerecht leent zich bovendien uitstekend om samen met de kinderen te bereiden en hen zo vertrouwd te maken met peulvruchten.
Keukentools: mengkom, vergiet, kookpot, keukenrobot, dunschiller, groenterasp, siliconen borsteltje
Ingrediënten voor 4 vogelnestjes
- 500 g Allnuts Red kidneybonen
- 4 eieren, hard gekookt
- 2 el citroensap
- 1 el olijfolie + wat extra olijfolie
- 40 g Allnuts havervlokken grof (BIO) of fijn (BIO)
- 60 g wortel, geraspt
- Zout en peper
- 1 ei losgeklopt
- 50 g Allnuts gezouten cashewnoten of Notenmix stukjes
- 1,5 eetlepel rode pesto
- 6 el Allnuts amandelmeel of bio amandelmeel
- Extra optie: Allnuts sesamzaad of sesamzaad bio
Zo maak je vegetarische vogelnestjes
- Begin de dag voordien met het weken van de Red Kidneybonen. Doe ze in een kom en voeg minstens 2 keer zoveel water als bonen toe. Laat 1 nacht weken. Giet de bonen de dag erna af, spoel af en doe ze in een kookpot met dubbel zoveel water als bonen. Breng aan de kook en kook de Red Kidneybonen gaar, dit duurt ongeveer 1 uur. Giet de bonen af. Weeg 250 g gekookte kidneybonen af, die heb je nodig voor dit recept. Met de rest maak je een lekkere Chili sin carne, Toscaanse bonensoep, Mexicaanse tortilla, gezonde bonendip of brownies. Of vries in voor later gebruik.
- Maak het veggie gehakt. Doe 250 g gekookte Red Kidneybonen in de keukenrobot en voeg de havervlokken, wortel, noten, rode pesto, citroensap, 1 el olijfolie en peper en zout toe. Mix fijn. Zet dit "vegetarische gehakt" eventueel 20 min. in de koelkast om wat steviger te worden.
- Maak de veggie vogelnestjes. Verdeel het "gehakt" in 4 porties. Neem 1 portie, leg die in je handpalm en maak er een soort kommetje van. Druk er een hardgekookt ei in. Kneed de rest van het gehakt rond het ei tot je een mooie ronde bal hebt. Herhaal dit nog 3 keer.
- Paneer de vogelnestjes. Klop een eitje los met een koffielepel water en kruid met peper en zout. Doe 6 el amandelmeel in een andere kom. Wentel de vogelnestjes door het eitje en dan door het amandelmeel. Leg op een ingevette bakplaat. Smeer de vogelnestjes in met een beetje olijfolie (met het siliconen borsteltje).
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de veggie gehaktballen gaar in de hete oven, dit duurt ongeveer 25 min.
- Serveer klassiek met aardappelpuree en tomatensaus of serveer met pasta. Smakelijk!
- Tip: je kan de Red Kidneybonen vervangen door Allnuts kikkererwten of bio kikkererwten. Je kan nog wat sesamzaad onder het amandelmeel mengen voor het paneren. Je kan ook groene pesto in plaats van rode pesto gebruiken. Het veggie "gehakt" wordt nog lekkerder als je een flinke snuif geurige Allnuts rozemarijn of Allnuts lookschijfjes toevoegt.