Pompoensoep met crunch van spekjes, pompoenpitten en cranberry
Bereidingstijd: 40 minuten Niveau: Gemakkelijk Seizoen: Herfst/winter comfort food
Verdrijf de najaarsblues met deze zachtpittige pompoensoep afgewerkt met een sweet and salty crunch van spekjes, pompoenpitten en cranberries. Een dampende kom soep is misschien wel de gemakkelijkste manier om gezond te eten, zeker als je de croûtons vervangt door ijzer- en magnesiumrijke pompoenpitten. De hoeveelheid spek is minimaal en geeft een hartige twist aan de crunch. Maar je kan het ook eenvoudig vervangen door een veggie of vegan variant. Je ziet, comfortfood kan perfect passen in een evenwichtig voedingspatroon!
Benodigde keukentools: snijplank, aardappelmes, groot mes, kookpot, staafmixer, mini-hakmolen
Ingrediënten voor 4 pers.
- 60 g Allnuts pompoenpitten
- 20 g Allnuts cranberry of cranberry appelzoet of bio
- 700 g pompoen (gekuist gewicht)
- 1 ui
- 30 g gerookt spek of gedroogde ham (type Serrano, Gandaham)
- 1 kl Allnuts gedroogde rozemarijn
- 1,2 liter water
Bereiding
- Maak de crunch: Zet de kookpot op het vuur. Rooster de pompoenpitten zonder de vetstof. Verwijder de pompoenpitten uit de kookpot en laat afkoelen. Doe de pompoenpitten in de mini-hakmolen. Voeg de cranberries, spek, rozemarijn en peper toe. Maal even, maar zorg dat de crunch middelgrof blijft! Verwarm wat olijfolie in de kookpot en bak de crunch krokant. Verwijder de crunch uit de kookpot.
- Maak de pompoensoep: Pel de ui en snipper fijn. Snij de pompoen in parten, verwijder de pitten en meeldraden. Wij namen een Hokkaido pompoen en hebben deze niet geschild. Snij de pompoen in blokjes. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in de kookpot, bak de ui en pompoen zachtjes aan onder deksel en kruid intussen met peper en zout. Hou je van wat meer pit in de soep? Voeg dan wat gehakte chilipeper of chilivlokken toe en stoof mee. Als de pompoen gaar is, voeg je het water toe. Breng onder deksel aan de kook en mix de pompoensoep na ongeveer 10 minuten koken. Proef en kruid bij indien nodig. Voeg water bij indien nodig, kook even opnieuw op.
- Doe de hete pompoensoep in soepkommetjes. Werk af met de lekkere crunch van krokante pompoenpitten, hartig spek en fruitig zoete cranberries. Gezonde vitamientjes, véél kleur én smaak, this tasty bowl has it! Neem dus gerust nog een portie bij!
- Extra tips and tricks: Maak de pompoensoep nog geuriger met verse gember of een snuifje gemberpoeder of curry madraspoeder. Zo wordt het een extra verwarmende soep om van te genieten bij de vuurkorf tijdens Halloween. Je kan de crunch in een grotere portie maken en in de koelkast bewaren want deze is ook super lekker over een groentesalade!