Ontbijtwafeltjes met pompoen en banaan
Voorbereiding: 30 minuten Bereiding: 20 minuten Aan tafel na: 50 minuten Niveau: gemakkelijk
Wafeltjes als ontbijt bij Halloween? Jazeker! Want we hebben ze gemaakt op basis van ons volkoren speltmeel, pompoen en banaan. We voegden slechts een kleine dosis suiker toe want de speculaaskruiden zorgen eveneens voor een natuurlijke zoete smaak. Serveer je de wafels tijdens een lazy sunday brunch? Dan kan je helemaal losgaan door er wat spek of bacon met ahornsiroop op te leggen. Een energieke start van de dag is alleszins gegarandeerd!
Benodigde keukentools: 1 mes, 1 snijplank, foodprocessor of hakmolen, keukenweegschaal, 1 mengkom, spatel, borsteltje, wafelijzer en wafelvork
Ingrediënten voor 8 wafeltjes
- 250 g pompoen
- 1 rijpe banaan
- 1 el vanillesuiker
- 1 el fijne suiker of kokosbloesemsuiker
- 125 g Allnuts bio speltmeel of Allnuts bio speltbloem
- 1 kl bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding
- Neem 250 g pompoen. Weeg ongeveer 125 g pompoen af, verwijder de schil en snij in grote blokjes. Snij de resterende pompoen eveneens in grote blokjes maar laat de schil eraan. Mix het pompoenvlees fijn in de hakmolen of keukenrobot tot je kleine pompoenstukjes hebt. Tip: doordat je de schil aan de pompoen laat, krijgen de wafeltjes meer beet. Het staat je uiteraard vrij om alle pompoenschil te verwijderen.
- Voeg de banaan toe aan de gehakte pompoen in de keukenmachine. Mix de banaan fijn. De pompoen mag zeker nog in kleine stukjes blijven.
- Doe het speltmeel of de speltbloem in een ruime mengkom. Voeg het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden en het losgeklopt ei toe. Voor extra smaak kan je ook een snuifje zout toevoegen. Meng tot een homogeen deeg.
- Verwarm het wafelijzer en vet het in met olie. Doe 1 eetlepel beslag per wafel in het ijzer. De baktijd van de wafels is afhankelijk van de kracht van het wafelijzer. Vet het wafelijzer tussen elke bakbeurt in met olie. Bak tot het deeg allemaal op is.
- Serveer de pompoenwafeltjes direct. Heerlijk met yoghurt, honing en ons amandelschaafsel of kokosrasp.
- Tip: Deze wafeltjes zijn perfect om in te vriezen. Wij maken bijvoorbeeld een dubbele portie beslag. We bewaren een aantal wafeltjes in de koelkast voor de volgende dagen en de rest vriezen we in. Warm afgekoelde of bevroren wafeltjes altijd op in de oven van 170°C of in de broodrooster/tosti-apparaat, dan zijn ze véél lekkerder!
- Tip: een siliconen borsteltje is handig om het wafelijzer in te vetten.
- Note: deze ontbijtwafeltjes zijn zacht en hebben niet de structuur van klassieke wafels omdat ze geen boter en geen grote dosis suiker bevatten. Maar door het gebruik van pompoen en banaan voeg je in 1 klap groenten en fruit aan het ontbijt toe, win win! Wist je dat je deze heelijke wafeltjes ook kan maken met ons biologisch boekweitmeel?