Nasi goreng met pistache en cranberry, lamskoteletjes en hazelnoot eryngii met salsa van abrikoos en mango
Bereidingstijd meer dan 1 uur, weinig kookervaring, alles op voorhand maken, zonder stress aan de feesttafel, werelds hoofdgerecht, side dish bij barbecue
Dit werelds geurig gerecht heeft echt alles om er een stressloos feest van te maken. Je kan het bijna helemaal vooraf klaarmaken en zonder al teveel moeite stel je elke gast tevreden. Voor de carnivoren is er mals lamsvlees, voor vegetariërs en flexitariërs zijn er eryngii paddenstoelen met hazelnoot (niet op onze foto). Ook ideaal om te serveren bij een barbecue.
Belangrijk bij dit gerecht is wel dat je de dag voordien al begint met het weken van de gedroogde kikkererwten. Tenzij je er uit bokaal of blik gebruikt.
Dit heb je nodig voor nasi goreng met pistache en cranberry (4 p)
- 1.5 kl Allnuts komijnpoeder
- 3 kl paprikapoeder
- 3 el olijfolie
- 1 ui fijngehakt
- 2 kl Allnuts Currypoeder madras
- 3 el Allnuts Cranberry
- 2 t look fijngehakt of geperst
- 3 flinke handenvol boerenkool, in reepjes gesneden
- 2 el + 2 el Allnuts gepelde pistachenoten
- Peper en zout
- 4 el olijfolie of andere plantaardige olie om te bakken
Dit heb je nodig voor de Salsa van gedroogde abrikozen en mango (4 p)
- 1 mango, geschild en in stukjes gesneden
- 10 Allnuts Abrikozen gekonfijt, in stukjes gesneden
- Sap van 1 limoen
- 2 el extra vierge olijfolie
- Eventueel wat verse chilipeper voor een pittige toets
- Peper en zout
Dit heb je nodig voor de Lamskoteletjes en de hazelnoot eryngii (4 p)
- 3 à 4 lamskoteletjes per persoon
- peper en zout
- 3 eryngii (koningsoesterzwammen)
- 3 el Allnuts hazelnootmeel
- Olijfolie of plantaardige olie om mee te bakken
Zo maak je de nasi goreng
- Begin de dag voordien al met de kikkererwten. Doe ze hiervoor in een ruime mengkom en zet ze onder voldoende koud water gedurende 1 nacht. Giet ze af en doe ze in een kookpot met veel koud water. Je mag hier wat zout, peper en een snuifje komijnpoeder aan toevoegen voor extra smaak. Breng aan de kook en laat gedurende ongeveer 25 min koken of tot de kikkererwten gaar zijn. Giet af en laat uitlekken.
- Kook de rijst gaar. Doe hiervoor de rijst in een kookpot en voeg ongeveer dubbel zoveel koud water als rijst toe. Voeg een snuifje zout toe. Breng onder deksel aan de kook. Van zodra het water kookt, reken je ongeveer 25 à 30 min tot de rijst gaar is. Giet het overtollige water af en laat de rijst uitlekken. Zet opzij.
- Neem een wok of hapjespan. Voeg 3 el olijfolie toe, zet op een middelmatig vuur en stoof er 1 ui en de look in aan. Voeg de reepjes boerenkool toe, kruid met peper en zout en bak gaar. Haal deze groentenmengeling uit de wok en zet opzij.
- Verwarm 4 el olijfolie in de wok op een klein vuur en voeg onmiddelijk het komijnpoeder, paprikapoeder en madras currypoeder toe. Roer hier regelmatig in en bak ongeveer 2 min tot het geheel geurig ruikt.
- Voeg de cranberries en 2 el pistachenoten toe, samen met de gekookte kikkererwten. Voeg de rijst toe. Meng goed. Kruid met peper en zout.
- Voeg de gewokte boerenkool toe. Meng goed en kruid indien nodig bij met komijn, paprika, curry, peper en zout. De nasi goreng is klaar.
Zo maak je salsa van gedroogde abrikozen en mango
- Voeg alle ingrediënten voor de salsa samen in een mengkom en breng goed op smaak met peper en zout. Bewaar in de koelkast maar haal 30 min voor het serveren uit de koelkast, zodat de olijfolie zacht kan worden en de smaken zich vermengen.
Zo bak je de lamskoteletjes en de koningsoesterzwammen
- Snij de koningsoesterzwammen in snedes van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer rijkelijk in met olijfolie en kruid direct met peper en zout. Wentel door het hazelnotenmeel. Verwarm flink wat olijfolie in een pan en bak op middelmatig vuur tot de zwammen aan beide kanten goudbruin zijn en ze gaar zijn. Hou warm in de oven van 100°C.
- Dep de lamskoteletjes goed droog en kruid met peper en zout. Bak ze in olijfolie goudbruin of gril ze in een grillpan. Lamskoteletjes zijn lekker zacht als ze rosé gebakken zijn. Hou even warm in de oven van 100°C.
Zo presenteer je dit feestelijk hoofdgerecht
- Doe de nasi goreng in een mooie, voorverwarmde schaal. Verdeel er wat salsa over. Verdeel het vlees en de eryngii over de schaal. Werk af met nog wat salsa en 2 el gehakte pistachenoten. Op onze foto zie je nog wat groene kruidenolie. Die maak je door groene kruiden naar keuze te mixen met olijfolie en peper en zout.
- Carnivoren en vegetariërs aan 1 tafel? Gezellig! Maar serveer het vlees dan apart op een voorverwarmde schotel. Enkel carnivoren aan tafel? Dan kan je de eryngii weglaten als je wil.
- Smakelijk!