Gluhwein speculaas met cranberry
Voorbereiding: 30 minuten Baktijd: 10 minuten
Deze speculaas koekjes ruiken en proeven naar kerstmis! We brachten het speculaasdeeg op smaak met kruidige Glühwein, lekkere cranberries en véél speculaaskruiden. Kerstsfeer verpakt in een heerlijk koekje dus! Bovendien is deze speculaas vullend, want de witte bloem vervingen we door onze speltbloem en amandelmeel.
Benodigde keukentools: 1 mengkom, 1 keukenweegschaal, 1 snijplank, 1 mes, bakpapier, 1 eetlepel, 1 bakplaat
Dit heb je nodig
- 600 g Allnuts speltbloem
- 15 g bakpoeder
- 1 ei
- 175 g boter
- 30 g Allnuts amandelmeel
- 300 g donkerbruine kandijsuiker
- 1 dl Glühwein
- 1 à 2 eetlepels Allnuts cranberry
- 100 g fijne witte suiker of basterdsuiker
- 3 kl speculaaskruiden + een snuifje zout
- Facultatief: Allnuts notenmix stukjes
Bereiding
- Doe de speltbloem, bakpoeder, amandelmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een ruime mengkom. Maak een kuiltje in het midden en doe er het gans ei in. Verdeel de halfzachte boter in vlokjes en verdeel over de inhoud van de kom. Meng het geheel met je handen of met de keukenrobot.
- Hak de cranberries fijn en doe ze, samen met de glühwein, bij het deeg en meng nog even door. Het deeg verwerkt gemakkelijker en wordt nog lekkerder als je het een uurtje of beter nog 1 nacht laat rusten in de koelkast.
- Neem een stuk deeg en rol het met een deegroller plat. Druk er vormpjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 10 minuten, afhankelijk van jouw eigen smaak. Hou je van krokante speculaas, dan moet je ze iets langer bakken, zachte speculaas moet minder lang bakken. Ook de dikte van de koekjes bepaalt de baktijd.
- Laat de speculaas koekjes afkoelen op een rooster en versier ze na het afkoelen met glazuur.
- Extra tips: je kan onze krokante notenmix stukjes fijnhakken en onder het deeg mengen voor speculaas met noten. Je kan het amandelmeel weglaten en vervangen door speltbloem of gewone bloem.
- Vrolijk kerstfeest!