Arancini met parmezaan en hennepzaadmayonaise
Klaar in minder dan 1 uur, makkelijk, aperitief, feestelijk, geen kookervaring nodig
Verras je gasten en maak deze gemakkelijke rijstballetjes met gezonde dipsaus! Serveer er een heerlijk drankje bij, de start van een onvergetelijk feest! Zet je kookgerei klaar en weeg alle ingrediënten af, dan kun je deze lekkere hapjes in minder dan 1 uur* maken, afwas inbegrepen. Zelfs als je geen kookervaring hebt! Dit is exclusief de tijd die nodig is om de rijst af te koelen.
Dit heb je nodig
- 140 g Allnuts lange rijst wit bio
- 1/2 bouillonblokje
- 70 g geraspte Parmezaanse kaas of belegen kaas + 1 bolletje mozzarella kaas of andere kaas naar keuze
- 2 eieren
- 1 potje Allnuts hennepzaad of Allnuts hennepzaad bio (voor arancini + mayonaise)
- Arachide olie of frituurolie
- Hennepzaadmayonaise: 8 eetlepels (of ± 80 g) gepeld hennepzaad + 4 el extra vierge olijfolie + 4 el water + sap van 1/2 citroen + 1/2 kl ahornsiroop + 1/2 kl Allnuts zeezout + Allnuts zwarte peper gemalen + 1/2 kl gedroogde munt
Het benodigde keukengerei is 1 kookpot, 1 mengkom, een deksel voor de rijst, 1 bord, 2 schaaltjes, friteuze, 2 aperitiefkommetjes, mini-blender of foodprocessor.
Zo maak je deze lekkere rijstballetjes en hennepzaadmayonaise
- Breng 0.5 liter water aan de kook met 1/2 bouillonblokje. Voeg de rijst toe, breng weer aan de kook, meng even, dek af en kook zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten. Giet eventueel overtollig water af. Voeg 70 g gemalen Parmezaanse kaas of andere kaas toe aan de rijst en meng goed. Dek de rijst af met plasticfolie of met een siliconen deksel. Laat de rijst afkoelen.
- Rol balletjes van de rijst en duw in elk balletje een klein stukje mozzarella kaas of andere kaas naar keuze.
- Klop 2 eieren los en kruid met peper en zout. Zet opzij.
- Doe wat hennepzaad in een schaaltje.
- Wentel de balletjes in het losgeklopt ei en vervolgens in het hennepzaad.
- Verwarm de friteuze op 180°C of verhit flink wat frituurolie in een kleine kookpot.
- Bak de arancini ongeveer 5 minuten in de friteuze of hete olie of tot het hennepzaad goudbruin is. Leg de balletjes op keukenpapier.
- Leg de arancini op een mooi schaaltje en serveer met de hennepzaadmayonaise, die je al op voorhand gemaakt hebt.
- Hennepzaadmayonaise met munt: doe alle ingrediënten in de mini-blender en mix tot mayonaise. Opgelet, dit kan spatten omwille van het water. Je kan eerst alles mixen zonder water om dit te vermijden. Het citroensap kan je vervangen door 2 eetlepels witte wijnazijn. Je kan de munt weglaten of vervangen door andere kruiden.
*Wij proberen de bereidingstijd zo correct mogelijk te benaderen, maar uiteraard is die van vele factoren afhankelijk. Wanneer je een gerecht voor de tweede keer maakt, is het bijvoorbeeld veel sneller klaar.