Bij Allnuts kiezen we er bewust voor om lijnzaad zelf te breken. Het lijnzaad wordt in ons atelier op lage snelheid gebroken om intensieve wrijving te voorkomen. Als het lijnzaad daarentegen door grote machines wordt gebroken, komt er warmte vrij tijdens het proces. Dit gaat ten koste van de geur, de smaak en vooral de kwaliteit van het zaad. Bovendien zou ons lichaam de vele voedingsstoffen van lijnzaad beter opnemen wanneer het gebroken is.
Er zijn tal van mogelijkheden om ons gebroken lijnzaad te gebruiken. Meng het bijvoorbeeld door yoghurt of kwark samen met wat fruit en andere zaden, pitten of noten. Zo heb je meteen een volwaardig en gezond ontbijt. Maak zelf zadencrackers voor bij het aperitief. Of maak eens een lekkere taartbodem met ons lijnzaad in combinatie met andere Allnuts zaden en pitten en dadels of vijgen? Doordat je de geraffineerde suiker en boter uit klassieke deegrecepten achterwege laat, zijn deze taartbodems op basis van zaden en pitten en gedroogd fruit gezonder te noemen dan hun suiker- en vetrijk broertje. Bovendien bevatten ze ook nog eens meer vezels, waardoor je vanzelf een kleiner stukje taart zal eten. En dat is dan weer goed voor de lijn!