Chiazaad

Chiazaad in het Allnuts assortiment

Chiazaad is bij Allnuts altijd van de beste kwaliteit. Je vindt in ons uitgebreid assortiment zaden en pitten zowel wit chiazaad als zwart chiazaad.
Zwart chiazaad vind je terug in ons conventioneel gamma. In ons bio certified gamma bieden we ook zwart chiazaad bio en wit chiazaad bio aan.
In ons ambachtelijk atelier stellen we zelf verse en unieke mixen op basis van kwalitatieve noten, zaden, pitten en gedroogd fruit samen. Zo combineren we in onze breakfast seed mix zwart chiazaad met pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en hennepzaad. Met onze 1-potsystemen willen we het de hedendaagse consument zo gemakkelijk mogelijk maken.

Herkomst chiazaad

Chiazaadjes zijn zwart, grijs, bruin of wit van kleur en zijn afkomstig van de bloemen van de chiaplant, die Salvia hispanica genoemd wordt. Deze plant werd naar verluid meer dan 4000 jaar geleden al geteeld door de Azteken in Centraal- en Zuid-Mexico. Zij zouden het chiazaad zelfs waardevoller dan goud gevonden hebben en het gebruikt hebben als betaalmiddel en als medicijn. Bovendien zouden de Azteken chiazaad eten om hun uithoudingsvermogen tijdens de jacht te verhogen. Vandaar dat chiazaad ook "het goud van de Azteken" genoemd wordt.
De naam chiazaad is afgeleid van het woord, Chian, wat "vettig" betekent in de taal van de Nahua, een Mexicaans volk dat afstamt van de Azteken.

Hoe gebruik je chiazaad

Chiazaad is vooral bekend als plantaardig bindmiddel in chiapudding. Je kan ook een plantaardig ei maken met chiazaden opgelost in water en dat toevoegen aan allerhande koekjesbeslag of brooddeeg. Men voegt chiazaad toe aan smoothies of yoghurt, samen met andere zaden, pitten en noten. Ook in granola is chiazaad een veel voorkomend ingrediënt.  

Is chiazaad keto? Is chiazaad raw? Is chiazaad lowcarb?

Ons kwalitatief chiazaad is een onbewerkt natuurproduct dat nooit verhit is. Chiazaad is een puur en ongeraffineerd voedingsmiddel, er zijn geen smaakstoffen of andere additieven toegevoegd. Onverhit chiazaad past binnen een raw en paleo eetpatroon.
Chiazaad zou passen binnen een ketodieet.